Hvis du er den stolte eier av en tispevalp, vil det være interessant for deg å vite at sterilisering kan redusere faren for å utvikle brystkreft, livmorkreft og kreft i eggstokkene. Det vil også redusere sannsynligheten for livmorinfeksjon. I tillegg slipper du å bekymre deg over uønskede svangerskap. Noen veterinærer foretrekker å sterilisere tisper før den første løpetiden. Dette kan imidlertid variere, så forhør deg med veterinæren om det beste tidspunktet.

Hvis du har en hannhundvalp, skal du være klar over at kastrering forebygger svulster i testiklene og kan forhindre prostatalidelser. Dette reduserer også faren for vedvarende svulster og brokk.

Fordelen for deg

Den innlysende fordelen for deg og familien din med å få valpen din kastrert er at du ikke er nødt til å bekymre deg over uønskede valpekull, men dette er ikke den eneste fordelen. Hannhunder som kastreres i ung alder blir mindre aggressive, mindre besatte av tisper med løpetid og mindre ivrige etter å markere territoriet sitt med urin og bedekke møblene eller benet ditt!

Hvis du steriliserer tispevalpen din, vil du holde kjærlighetssyke løshunder ute av hagen og redusere ønsket hennes om å streife omkring og få valper.

Hvis valpen din er renraset, kan det hende at du har vurdert å tjene gode penger på selge tispens avkom. Du bør imidlertid være klar over at selv for drevne oppdrettere går størsteparten av "profitten" bort i parringsavgifter, vaksinasjoner og andre helserelaterte utgifter. Avl forutsetter også hardt arbeid og spesialistkunnskap, så det er noe som er best overlatt til de profesjonelle.

Fordelene for samfunnet

Det er et tragisk faktum at mengder av hunder blir avlivet hvert eneste år i dette landet. De fleste av disse er valper som fødes av ukastrerte løshunder. Hvis du kastrerer valpen din, har du i hvert fall gjort ditt for å ikke gjøre vondt verre.


Bekymringer om at valp må opereres

På tross av alt som taler for å kastrere valpen din, kan det hende at du har bekymringer. La oss ta for oss noen av de vanligste. Ingen synes at det er gøy å la valpen opereres, men det er viktig at du innser at kastrering er et rutineinngrep som statistisk sett er veldig ufarlig. De medisinske fordelene oppeveier risikoene og mer til.


Valpen vil bli fet

Det er ingen som helst grunn til at en kastrert valp skal legge på seg. Husk bare å justere porsjonene du gir den i tråd med aktivitetsnivået

Valpens personlighet vil forandre seg

Kun til det bedre! Den vil bli mindre aggressiv og vil ikke ha like lyst til å streife omkring og skvette (markere territoriet sitt med urin).

Hva består inngrepet av

Hunden din er nødt til å få totalbedøvelse før kastreringen kan gjennomføres.

For hannhunder omfatter inngrepet fjerning av begge testiklene. For tisper fjernes livmoren og eggstokkene eller bare eggstokkene.

Veterinæren din vil vanligvis be deg om å ikke gi valpen noe å spise eller drikke i tolv timer før inngrepet.

Du vil antageligvis kunne ta valpen med hjem samme dag, men den vil kanskje måtte vente til neste dag hvis den er veldig søvnig.

Veterinæren vil anbefale og kanskje gi deg et lite måltid som skal gis til valpen samme kveld.


Så snart valpen er tilbake i hjemmet, vil den trenge noen dager med hvile og kjærlig pleie. Ikke la den sprette rundt omkring eller bite på stingene. Valpen skal kun mosjoneres i bånd og når du er til stede. Veterinæren din vil gi deg mer informasjon om pleie og fortelle deg når du skal komme tilbake med valpen for en oppfølgingskontroll. Du vil vanligvis også bli bedt om å komme tilbake for å undersøke stingene og, om nødvendig, fjerne disse 14 dager etter inngrepet.